София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

Заев: Гоце Делчев е македонски революционер, но българите го смятат за българин

Реалността и фактите са такива

Заев: Гоце Делчев е македонски революционер, но българите го смятат за българин

Реалността и фактите са такива

20 сЕвроком 1252


Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че Гоце Делчев е македонски революционер, отговаряйки на журналистически въпрос относно позицията си дали е историческата личност е българин или македонец, на сутрешната пресконференция в правителството с посланика на ЕС Дейвид Гиър. Въпреки това, уточни Заев, факт е, че българите също смятат Делчев за свой революционер.

Гоце Делчев е македонски революционер, но също така е факт, че България и българите го смятат за българин. Факт е, че имаме Делчево, град, който носи неговото име, има и български град Гоце Делчев. Имаме паметници навсякъде в Северна Македония и България. Заедно с министър-председателя Бойко Борисов се поклонихме в София при паметника на Гоце Делчев, но също и на гроба на Гоце Делчев тук в Скопие. Реалността и фактите са такива - каза Заев.

Той посочи, че чрез историческите личности трябва да бъдат основа за изграждане на още по-добри връзки между македонския и българския народ и ако избягваме историческите моменти и ги замитаме под килима, това не е добре за европейското бъдеще на целия регион на Югоизточна Европа.

Ето защо имаме Споразумение за добросъседство или Преспанско споразумение, за да можем в бъдеще да разрешим тези въпроси, които ще ни обединят - каза Заев.