София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

УБИХА ТАЛИБАНИТЕ, ОТНЕЛИ ЖИВОТА НА НАД 130 ДУШИ

Талибаните, нападнали военно училище, бяха убити при операция
пропускане

УБИХА ТАЛИБАНИТЕ, ОТНЕЛИ ЖИВОТА НА НАД 130 ДУШИ

Талибаните, нападнали военно училище, бяха убити при операция

5 годиниКрими 27 Боряна Райчева


Приключи ситуацията със заложници в Пакистан. По информация на агенция Ал Джазира броят на жертвите е най-малко 130 души, по-голямата част от които деца. Армията, която щурмува училището, ликвидира шестимата талибани.
Как започна всичко – най-малко шестима въоръжени мъже, преоблечени във военни униформи, са влезли във военното училище, управлявано от армията, и успели да превземат училището. Повечето от заложниците бяха изведени от учебното заведение и откарани с линейки към близките болници. Много от тях са в критично състояние. 
Очевидци разказаха за местната телевизия, че талибаните са влезли директно в най-голямата аудитория в училището, където се е провеждало обучение по първа помощ. Чута е и експлозия, причината за която за момента не е установена. Отговорността за атаката над военното училище поеха пакистанските талибани. Техният говорител Мухамад Умар Хорасани направи изявление, в което се казва, че бойци камикадзе са влезли в училището и имат инструкции не да навредят на децата, а да атакуват армейския персонал.
По информация на Би Би Си от техен източник нападението е в отговор на военните операции срещу бунтовниците, при които бяха убити стотици талибани. Продължаваме да следим ситуацията.