София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ В НС ОБСЪЖДА: Да има ли Sputnik V в България? (ВИДЕО)

Първо заседание на ресорните експерти в парламента
2 чЗдраве 268 Ивана Иванова

Депутатите в здравната комисия обсъждат използването на руската ваксина Sputnik V в България. 

Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов е против това, заради разпоредбите на Европейския съюз, че ЕК не е одобрила към момента прилагането на ваксината.

"В тази сграда съм в качеството на народен представител, но извън нея съм имунолог. Свързах се с други страни, в които тази ваксина се използва активно. Контактувах с колеги в Сърбия и Унгария.  В някаква степен мога да се съглася с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, че процедурата у нас е затруднена чисто административно", отговори депутатът от "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов.

Според Чорбанов има изключително малко данни за странични реакции от Sputnik V и ваксината не е аналогична на АстраЗенека, защото няма нищо общо и векторите са съвсем различни. "Аз съм последният човек, който може да бъде набеден като русофил, но Русия има традиции от 100 години за правене на ваксини и там на практика няма големи епидемии. Според данни на унгарските здравните власти тя е без странични реакции при масова употреба там", каза още той. 

Ангелов отговори на Чорбанов, че той носи лична отговорност за решенията на здравното министерство.

Впоследствие здравната комисия одобри преговорите за използване на Sputnik V в България.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!