София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

189 души с напълно изтекли лични данни

От НАП ще се свържат с потърпевшите

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Пълните данни на 189 души са изтекли, информират от Националната агенция по приходите, като допълват, че те ще оттам ще се свържат лично с потърпевшите по телефон или имейл.
 
Изтеклите данни съдържат три имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на лична карта. За тези лица съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби, допълват от ведомството.
 
„Няма необходимост близо 4 милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на деня”, обясняват в прессъобщението си от агенцията.
 
Колкото до приложението, на което всеки желаещ, може де провери каква информацията за него е изтекла, то ще работи с ЕГН, като проверяващият ще може да посочи мобилен номер, на който да получи резултата от проверката.
 
Сверяването ще е еднократно - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация за него. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, обясняват от НАП.
 
Към момента тече и проверка на изтеклите данни с тези, които се намират в НАП, за да се види дали няма дописвания и опити за поправки.