София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

200 милиона лева за изграждане на тол система

Плащаме по 20 ст. на километър, винетките-електронни

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Близо 6 милиона лв. ще плати България на Световната банка – за тези пари финансовата институция ще изготви методика за тарифите на тол системата, която ще важи за камионите. Това стана ясно на заседание на бюджетната комисия в парламента. Цялостното изграждане на българската тол системата ще струва около 200 милиона лева. Очакваният годишен приход от трафика е около 1 млрд. лв. Тол системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50 % от нея или около 11 000 км.

"Тарифирането за българските пътища ще бъде изготвено по вече съществуваща методика на ЕК – български експерти споделиха, че засега има разработени планове за заплащане от по 12 и 20 ст. за изминат километър.

От 2019 г. настоящите винетки ще бъдат заменени с електронни. Те ще се купуват срещу посочване на регистрационния номер на автомобила, както и досега, но ще отпадне нуждата да се поставя лепенка върху предното стъкло на колата.
Винетка ще може да се купи и от 500 терминала за самообслужване в страната, както и в пунктовете на големите вериги бензиностанции.

С въвеждането на електронните винетки ще може и да се следи дистанционно дали автомобилът се движи без платена такса по първокласните пътища и магистралите. Обещанието засега е, че догодина промяна в цените на винетките няма да има.