София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ИМА ЛИ ЕФЕКТ ОТ ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ?

ЧАСТИЧНИ, МАКАР И СЛАБО ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ОП

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Частични ефекти и неустойчив характер на европейското финансиране за факторите за растеж. Това са някои от изводите на Института за икономически изследвания (ИИИ) при БАН, който прави анализ на приноса на европейските фондове за развитие на производството у нас чрез оперативните програми „Развитие на човешките ресурси” и „Конкурентоспособност на българската икономика” за периода 2007-2013 г.

Страната ни се намира на 12 място за периода 2007-2014 г. по усвоени средства от оперативните програми сред останалите страни членки. 11,3 млрд. евро са парите, от които реално изплатени към декември 2014 г., са 8,57 млрд. След нас са Румъния и Чехия, а начело на таблицата са Естония и Португалия.

Прирастът на брутния вътрешен продукт от използването на средствата от оперативни програми нараства от 0,01 до 0,61 процентни пункта за изследвания период, заяви проф. д-р Искра Белева. Общият извод е, че приносът на инвестициите от политиките по оперативните програми са съдействали за нарастване на растежа, но с много малки размери, каза тя. Икономистът отбелязва, че е положителен фактът, че все пак имаме нарастване. Към края на 2014 г. България е на равнище на принос от европейските средства, съпоставимо с другите европейки държави, коментира икономистът.