София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Стара Загора осъмна със свастики по паметници

По случая е образувано досъдебно производство

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Стара Загора осъмна с надраскани със свастики паметници. Става дума за два социалистически монумента - този на Съветската армия в парк "Митрополит Методи Кусев" и на антифашистите в  градинката "Пети октомври".
 
Посегателствата са били извършени на 11 срещу 12 април. Върху мрамора са били надраскани с червена боя пречупени кръстове.
 
По случая е образувано досъдебно производство, като в момента тече разследване за установяване на извършителя. Проверяват се всички версии.
Представители на левицата взеха отношение по случилото се, като в личната си фейсбук страница  Георги Гьоков призова органите на реда да реагират с цялата строгост на закона, за да не се създава усещане за безнаказаност, което би довело до повторни хулигански прояви.
 
Народният представител отправи  и апел и към гражданите на Стара Загора да се противопоставят на оскверняването на монументите.
 
"Ние сме тези които живеят и ще продължат да живеят в този град, който няма как да е "добро място за живеене", след като допуска да се поругават и оскверняват антифашистките и военните му паметници", написа Гьоков.