София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

98 години от смъртта на Иван Вазов

Той е първият носител на ордена "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий

пропускане
5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

На днешния 22-ри септември се навършват 98 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. През 1920 г. цар Борис III връчва на Вазов ордена "Св. Св. равноапостоли Кирил и Методий". 
 
Народният поет е единственият носител на отличието, учредено от цар Фердинанд I във връзка с провъзгласяването на независимостта на България на 22 септември 1908-ма, който получава възможността да го задържи завинаги.
 
Високото отличие Вазов получава навръх 70-ия си рожден ден, когато се навършват и 50 години от началото на творческата му дейност.
 
Сред важните експонати, които посетитетилите на къщата музей на поета в софия могат да видят е и царският указ, с който Вазов е обявен за народен поет. Документът е прочетен и му е връчен в Народния театър. 
 
Историята разказва,че след като се връща в дома си поета излиза на балкона, за да поздрави насъбралото се множество и осъзнава колко много е обичан от сънародниците си.
 
В столичния дом на Вазов, в който той прекарва последните 26 години от живота си могат да бъдат видени още различни преводи на първия български роман "Под игото", любимото куче на поета Буби, което остава като страж в кащата му за вечността, както и бюрото му, бастуна, както и личната му библиотека.
 
В тази сграда, в специален сейф, се съхраняват и сърцето и мозъка на патриарха на българската литература, които се излагат само приспециални случаи.