София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„А вий...вий сте идиоти”

Тези думи на Таско Еремков предизвикаха скандал в НС

6 годиниПолитика 27 Боряна Райчева

„А вий...вий сте идиоти!“ Този стих от стихотворението „Механата“ на Христо Ботев, цитирани във фейсбук профил на левия депутат Таско Ерменков предизвикаха истински скандал в Народното събрание.
 
Поводът, по който политикът ги цитира е фактът, че 90% от жителите на Крим са дали гласа си именно за Владимир Путин, а идиотите, към които стихът е своеобразно обръщение са голяма част от западните държави и САЩ.
 
„Днес Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, "...а вий... вий сте идиоти!" 
 
Тези думи на Ерменков според представителите на ГЕРБ в Парламента са възмутителни.
 
„Изказването на Таско Ерменков нарушава не само българския национален интерес, но и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения.“, заяви Тома Биков от ГЕРБ. 
 
"За нас притеснителното е, че това става като разширяване на периферията в самата БСП като парламентарна група за изказване против ЕС и поведение, което несъответства на европейските ценности.“, заяви Цветан Цветанов. 
 
БСП не остана безучастна и отвърна на удара.
 
„Вместо да се съсредоточите върху важните за България и ЕС въпроси, постоянно ни занимавате с неща, които не са за пленарна зала. Но дъното е да ни занимавате с Facebook статуси на народни представители от БСП, които са в личен профил”, коментира от своя страна Кристиян Вигенин от БСП.“