София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ангела Меркел – от канцлерка към шефка на ЕК?

„Офертата“ е на Еманюел Макрон, твърди официоз на Кремъл

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ангела Меркел обмисля смяна на работното си място, твърди кремълският онлайн официоз „Взгляд“ в мащабната си статия за бъдещето на Европейския съюз (ЕС).

Изданието твърди, че липсата на консенсус между нея и Еманюел Макрон за нов председател на Европейската комисия (ЕК) променя играта.

„Ситуацията в Германия е такава, че за самата Меркел възможността за преминаване в ЕК може да бъде съвсем реална“, твърди изданието.

Според руския сайт, тя е искала да постави Манфред Вебер и чрез него през останалите две години на мандата й „да изпълнява немски планове за укрепване на европейската интеграция“.

Но след като нейният кандидат за шеф на ЕК Манфред Вебер не е избран за такъв, тя рискува да загуби и контрола над ЕС, и контрола върху Берлин.

Сайтът твърди, че френският президент би се съгласил за немец начело на ЕК, само ако е канцлерката. „Така че сега тя има основание да се замисли сериозно за хитрото предложение на Макрон: като смени позицията на германски канцлер с тази на премиер на обединена Европа, тя не само ще остане в голяма политика през следващите пет години, но ще гарантира на Германия контрол над ЕК“.

Според „Взгляд“ алтернатива за Ангела Меркел може да бъде ситуация, в която наесен тя ще загуби канцлерството, след като не успя да наложи своя кандидат за шеф на ЕК.