София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ КАНОНИЗИРА 1,5 МЛН. АРМЕНЦИ

ПУТИН ПРИЗНА ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

9 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Арменската църква ще канонизира 1,5 милиона арменци, които са били избити в началото на миналия век в Османската империя, предаде Франс прес. Церемонията е най-голямата канонизация в историята и е част от отбелязването на 100-годишнината на геноцида над арменците. В нея участие ще вземат милиони хора, включително държавни лидери и дипломати.
Службата по канонизиране ще се проведе тази вечер в основната арменска църква Ечмиадзин, която датира от IV век и се счита за най-старата християнска църква в света. Тя ще бъде водена от патриарх Карекин II.
И докато Турция отказа да признае убийствата на арменците за геноцид, то Русия застана зад милионите жертви. Руският президент Владимир Путин определи арменското изтребване през 1915 г. като геноцид.
Турция все още не е реагирала на изказването на руския лидер, но медиите в страната го определиха като изненадващо.
Владимир Путин ще вземе участие в церемониите в Ереван по повод едновековната годишнина от събитията в Туция. Държавният глава заяви,че не може да бъде оправдано етнически мотивирано масово убийство. Той беше категоричен, че 24 април 1915 г. е сред най-злокобните дати от историята на човечеството и допълни, че международната общност не трябва да допуска повторение на подобно варварство.
Повече от 20 държави, включително Франция, са признали арменския геноцид като такъв.