София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел спира над 1 млрд. лева по Програмата за селските райони

Направените досега разходи ще се за сметка на държавния бюджет

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Европейската комисия няма да възстанови на България около 550 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от писмо от 29.04.2016 г. на дирекция „Одит“ на Главна дирекция за земеделие и селскостопанско развитие на ЕК.

С него Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), в качеството му на Разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са уведомени, че разходите, направени по ПРСР за 2015 г. не могат засега да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС по ред причини, пораждащи съмнения, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС.

За да бъдат възобновени плащанията, трябва да бъдат извършени проверки, които да покажат каква част от парите са похарчени неправомерно. Докато тези проверки не менат, направените разходи няма да бъдат покривани от Брюксел и ще останат за сметка на държавния бюджет.