София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БСП празнува 9 септември

До 1990 година 9 септември се чества като национален празник

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

БСП и БАС отбелязаха 9 септември като празник и по този повод организираха поднасянето на венци и цветя "в памет на загиналите герои в борбата срещу фашизма“.
Програмата на честванията на социалистите по случай 72-годишнината от събитията през 1944-та година мина под мотото "9-и септември - Ден на свободата и празник на победата над фашизма в България".
В редица градове у нас симпатизанти на БСП честват датата 9 септември, когато на власт в България идват комунизмът. От 17:00 часа депутатите от БСП, членовете на Градския съвет на БСП в София, общински съветници, членове и симпатизанти на БСП, БАС, СБЖ и СБП и други организации поднесоха цветя и венци на Паметника на Съветската армия.
В 18 часа от езерото Ариана тръгва шествие към Братската могила в Борисовата градина, където ще започне и шествието.
За пръв Денят на свободата се чества като национален празник и неприсъствен ден на 9 септеври 1945 г. След 90-а година празникът престава да се чества като официален.