София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Денят на Свети Мина

Светецът е смятан за покровител на семейството

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Църквата ни отбелязва днес паметта на свети великомъченик Мина.Той е смятан за воин, покровителстващ дома, семейството, сираците и бездомните. Чества се и като пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.
 
Светецът е и  закрилник и на жените, поради тази причина на днешния ден те се молят пред иконата му за здравето на децата си.
 
Легендата разказва, че Свети Мина бил войник в Египет, където е  бил посечен с меч през 296 година, заради това, че е отстоявал вярата си.
Той е изповядвал християнската вяра и е служил във войската, разположена в Котуанската област.
 
По същото време в Рим царували заедно двамата нечестиви царе Диоклетиан и Максимин (284 - 305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.
 
На 11 ноември се почитат още  и светците Виктор и Викентий. Имен ден празнуват всички с имена Мина, Минка и Минчо, Виктор, Виктория.
 
С решение на правителството от 2010 г. днешният ден е признат за професионален празник на охранителя.