София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ДПС ИЗКЛЮЧИ ДВАМА ДЕПУТАТИ, ИЗБРАНИ ЧРЕЗ ПРЕФЕРЕНЦИИ

Причината е "Нарушаване на политическия ангажимент"

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

ДПС изключи от парламентарната си група депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев заради "нарушаване на политическия ангажимент и джентълменско споразумение".
Това обяви на брифинг в парламента колегата им Тунчер Кърджалиев. Централно оперативно бюро на ДПС е освободило Хюсмен, който е бивш кмет на Исперих, и от длъжността общински председател на ДПС.

Двамата депутати не са спазили политическо обещание за неизползване на преференциален вот или отказ от депутатско място, ако такъв бъде осъществен в тяхна полза. Хюсмен измести от сигурното място в парламента бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.
От ДПС намират поведението на двамата за неетично и некоректно, тъй като на две срещи преди изборите и двамата са поели ангажимент, както и всички други в листите на ДПС, преференциалното гласуване да не се реализира в тяхна подкрепа.
Хюсмен и Палев са имали срок от един месец, за да се откажат от депутатските си места, но не са го направили. В резултат на това, групата е решила да ги изключи.

Според приетия преди дни правилник на Народното събрание Гюнай Хюсмен и Муса Палев стават нечленуващи в парламентарна група депутати и нямат право да се присъединят към друга.

Така независимите народни представители стават три, след като Ана Баракова от самото начало се отцепи от групата на "България без цензура", която бе наречена "Български демократичен център" (БДЦ).