София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ЕС пита гражданите искат ли смяна на часовото време

Телевизия „Евроком“ отправя към зрителите си същия въпрос

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всички граждани на Европейския съюз имат възможност  до 16 август да изразят позицията си  „за“ и „против“ местенето на стрелките на часовника с час напред или назад през лятото и зимата. Това става възможно след като Европейската комисия реши да се допита до хората подкрепят ли смяната на астрономическото време, по искане на Европейския парламент от февруари тази година.
 
Комисията  задава пет въпроса, при които хората трябва да кажат как преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят или да премахнат съществуващата уредба и защо, както и да уточнят дали предпочитат часовниците да останат за постоянно с един час напред или назад. 
 
Дебатът по темата се възобновява периодично, като мненията са крайно противоположни. Според много медицински специалисти лятното часово време действа стресово на организма, като е необходим цял месец за адаптация към него..  Проучванията показват още, че най-уязвими към тези промени са децата и възрастните хора. Според проучване на университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен сред 55 000 души смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Заради промените, лекари твърдят, че се изострят  сърдечносъдови или нервно-психически заболявания.
 
Припомняме, че завъртането на стрелките с час напред в последната неделя на март и с час назад в последната незделя на октомври  се случва постепенно с приемането на промени в законодателството в тази посока в всички старни от Европейския съюз от 1980 година насам. В България лятното часово време се въвежда още през 1979-та година. 
 
В световен мащаб идеята възниква много по-рано. Смята се, че тя хрумва още на Бенджамин Франклин.
 
Идеята за лятно часово време за пръв път на практика обаче се осъществява от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. 
 
На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен. 
 
 
През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан, Киргизстан, Ирак , Пакистан, Бангладеш и Грузия, Армения, Египе, Азербайджан и други.
 
В периода 2011-2014 Русия остава целогодишно на лятното часово време, но след недоволство от жители в различни региони на Руската федерация заради късния изгрев, правителството взема решение през 2014 страната да остане за постоянно на зимното часово време, като това важи за цяла Русия и части от Украйна.
 
Телевизия „Евроком“ се обръща към Вас също с допитване подкрепяте или не завъртането на стрелките с час напред или назад през зимата и лятото. Отговорът на този въпрос можете  да давете на сайта ни : www.eurocom.bg, на  фейсбук страницата ни, както и на имел адреса ни: novini@eurocom.bg.