София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ЕС подсети Белград да не подписва с Евразийския съюз

„Сърбия трябва да следва политиката на Брюксел“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Сърбия е подписала споразумение за свободна търговия с Евразийския съюз, но трябва да приведе външната си политика в съответствие с тази на Брюксел. Това заяви комисарят на ЕС по политика за разширяване Йоханес Хан на среща с представители на Западните Балкани в Хелзинки.

Той бе помолен от австрийската телевизия ORF да коментира намерението на президента на Сърбия Александър Вучич да се присъедини към зоната за свободна търговия с проруския Евразийски икономически съюз.

„Те не се присъединяват към нищо, сключват сделката в рамките на своите възможности. За външната политика на Сърбия обаче е решаващо постепенното сближаване с тази на ЕС", заяви Йоханес Хан.

Пред сръбската агенция ТАНЮГ от Брюксел поясниха, че присъединяването на Сърбия към ЕС предполага хармонизирането на всички търговски споразумения.

„Включително и Споразумението за свободна търговия с Евразийския съюз“, заявиха от Брюксел преед ТАНЮГ.

В Еврокомисията поясняват, че правилото важи за всички страни, които предстои да влязат в ЕС.

„Това е посочено в началото на преговорите за присъединяване. Това също е чиста логика: ако станете част от единния пазар на ЕС, получавате еднакви права и следвате общи правила“, заявиха в Брюксел.

От ЕК припомнят, че почти еднакъв параграф е вписан в рамката на преговорите на Брюксел с Черна гора, така и в тази, която Хърватия имаше с ЕС.