София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Фейсбук изтри стотици профили за връзки с Русия и Иран

Мерките са част от борбата срещу фалшивите новини

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Facebook премахна редица страници в собствената си социална мрежа и нейната дъщерна услуга Instagram, позовавайки се на факта, че те са идентифицирани като "мрежи от профили, подвеждащи хората за това, което правят" и имат връзка с Русия и Иран.

Премахнати са повече от 650 страници, групи и профили като мерките са част от битката срещу фалшивите новини, посочи изпълнителният директор Марк Зукърбърг.

"Изтрихме страници, групи и профили за координирано подвеждащо поведение във Facebook и Instagram. Част от тази дейност произхожда от Иран, а някои произхождат от Русия. Това бяха различни кампании и не намерихме връзка или координация между тях. Те обаче използват подобна тактика, създават мрежи от сметки, за да заблудят другите за това кои са и какво правят ", се казва в съобщение за пресата на Facebook.

Компанията забранява такова поведение, защото от социалната мрежа искат "хората да могат да се доверят на връзките, които генерират във Facebook".

Съдържанието, публикувано от профилите, е насочено към потребителите на Facebook във Великобритания, Латинска Америка, Близкия изток и САЩ, според ръководителя на политиката за киберсигурност на компанията Натаниел Глейхър.