Гледай
на живо

Фермерите от Странджа отново на протест

Настояват за прозрачност в действията на БАБХ

Фермерите от Странджа отново на протест Фермерите от Ямболка област отново излязоха на протест. Недоволните се събраха при разклона на село ... thumbnail text
Фермерите от Ямболка област отново излязоха на протест. Недоволните се събраха при разклона на село Мамарчево, за да изразят несъгласието с действията на Българската агенция по безопасност на храните. Те настояват за повече прозрачност в работата на  ведомството, както и да бъде вдигната наложената им забрана за продажба на месо мляко, от която търпят големи финансови загуби. Животновъдите заплашиха и че ако отново не бъдат чути ще преминат към по-радикални действия, затваряйки пътя и блокирайки няколко села в района.
 
Припомняме, че протест имаше и на 12 юли, когато собствениците на животни, чиито стада бяха дали положителни проби за наличие на чума или пък имаше съмнение за такива  отново излязоха на разклона на село  Мамарчево. Още тогава те изразиха съмненията си относно достоверността на резултатите от изследванията на добитъка.В същия ден, по време на протеста, започна евтаназията на овце и кози в с. Крайново. На 15 юли пък стотици хора от цялата страна се събраха на Национален протест пред Министерски съвет с искане евтаназията на здрави, според тях животни, да спре незабавно.
 
Седмица  по-късно на 22-ри юли ветеринарните власти избиха и стадото на баба Дора в село Шарково, дало също положителни резултати за наличието на заразата, което предизвика силен негативен отглас в социалните мрежи.
 
Почти месец пък продължава неразбирателството между институциите и фермерите и в село Болярово, където също имаше диагноситцирани болни овце и кози. Собствениците не допускат ветеринарите да вземат повторна проба, въпреки че има издадена заповед за това, тъй като а убедени, че въпреки положителната първа проба, взета още през юни, стадата им са здрави и като аргументи в подкрепа на това изтъкват факта, че нямат нито едно животно със симптоми на заразата.