София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

„Газпром“ призна загуби по проекта „Южен поток“

Инвестициите в България не могат да се възвърнат

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

„Газпром“ за официално призна за загуби част от средствата, вложени в строителството на „Южен поток“, спрян в края на 2014 година. Според информация на вестник “Коммерсант“ , става дума за 53 млн. рубли (около 800 000 евро по курса).

Размерът на загубите може да се увеличи, тъй като компанията е сключила договори на стойност 4,4 млрд. евро по проекта. Сложността е в това, че тези средства не могат да бъдат вложени в строителството на алтернативни тръбопроводи и така да бъдат компенсирани.

Източник на вестника съобщава, че като загуби са отчетени инвестициите в проектиране и геодезично проучване по крайбрежието на България и в териториалните води на страната. Освен това са „отписани“ и вложенията в модернизацията на кораба за полагане на тръби по дъното на морето.

Неотдавна представители на „Газпром“ заявиха, че не са отказали от търсенето на нов маршрут за газопровода, като се разработва нов вариант, който започва от Крим, заобикаля Турция и отново излиза на Варна.