Гледай
на живо

Горанов призова общините да увеличат местните данъци

"Ако искат да разполагат с по-голям ресурс"

Горанов призова общините да увеличат местните данъци Министърът на финансите Владислав Горанов призова общините да увеличат местните данъци. Пред журнали... thumbnail text

Министърът на финансите Владислав Горанов призова общините да увеличат местните данъци.

Пред журналисти в Народното събрание той обясни, че постъпленията от данъците не могат да покрият разходите за поддържане на инфраструктурата по места.

"Общините и много общински кметове в предизборната кампания са поемали ангажименти за изграждането на едно или друго. С триста милиона приходи от данък върху недвижимите имоти, ако сметнем само тротоарите в пет хиляди населени места, едва ли можем да сменим и една плочка", каза той.

Горанов се обърна към общинските кметове, че сега, в началото на мандата, трябва да си определят своята политика по отношение на ангажиментите, които са поемали към своите граждани, като припомни, че местната инфраструктура се финансира от имуществените данъци и да не се изкушават да ги намаляват или да поемат ангажименти, които не могат да изпълняват.

В четвъртък министърът призова общините да преосмислят нивото на местните си данъци, ако искат да разполагат с по-голям паричен ресурс.