Гледай
на живо

Хлебарите искат по-евтин ток за индустрията

За да не скача себестойността на продукцията

Българските хлебари и сладкари пледират за по-евтин ток за индустрията. Това стана ясно от интервюто на председателя на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

Според нея цената за икономическите обекти в цяла Европа е по-ниска близо два пъти, спрямо тази за битовите потребители.„Цените на електроенергията в България се монополизират, а бизнесът е застрашен от обявяване на несъстоятелност“, каза браншовият лидер пред Радио „Фокус“.

Кукушева се оплака, че заради тока ще поскъпне и продукцията. Тя прогнозира, че „ще се стигне до двуцифрено повишаване на процента себестойност на стоките“. Но при хлебарите и сладкарите цените не се очаква да се увеличават. „Това няма как да се отрази в цената на крайния продукт, заради вече договорени цени с търговци“, каза тя.

Браншовият лидер предложи решение, за да не се стига до обявяване на несъстоятелност от страна на бизнеса. „Завишен контрол на работата на енергийната борса и ползване на добрия европейски опит, които е насочен към дотиране на производството, чрез поддържане на по-ниски цени на тока за бизнеса“, каза лидерът на НБСХС.
Това се правело, за да може бизнеса да произвежда стока, която да е „на поносими цени и да се повиши потреблението“.

Мариана Кукушева каза още, че в България ежегодно се увеличават цените на основни стоки и услуги. Докато същите стоки и услуги в Европа запазват цените си дългогодишно, защото държавите дотират през цената на енергията индустрията.

Според нея единствено сивият сектор е печеливш в тази ситуация: „Защото той не заплаща използваната електроенергия“.