София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА МЕЖДУ ПАПАТА И РУСКИЯ ПАТРИАРХ

ПАПАТА НЯМА ДА ВЛИЗА В КУБА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Папа Франциск пристига днес в Хавана за среща с патриарха на Руската православна църква Кирил. Папата няма да пресече кубинската граница.

Летището е избрано за срещатата, тъй като то е неутрална територия и никой няма да може да каже, че тази среща ще бъде използвана за политически цели. Това е първата подобна среща от схизмата между западното и източното християнство преди повече от 1000 години. Очаква се Франциск и патриарх Кирил да подпишат обща декларация за гоненията на християните в Близия изток и за защита на християнските ценности по света. От десетилетия Ватикана се опитва да организира подобна среща. Тя беше държана в тайна до последния момент заради съпротивата срешу нея в патриаршията. Руският патриарх започва в Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка. От своя страна след Куба папата ще посети Мексико.