Гледай
на живо

Историческа стъпка на Македония към НАТО

29 държави са подписали протокол за присъединяване

Историческа стъпка на Македония към НАТО Северна Македония се приближи с още една стъпка до членството си в НАТО. Историческото събитие стана... thumbnail text
Северна Македония се приближи с още една стъпка до членството си в НАТО. Историческото събитие стана факт днес, след като посланиците на 29 държави-членки подписаха Протокола за присъединяване на западната ни съседка към Алианса. Това на практика е последният етап от процеса по приемането й във военната общност.
 
Подписването става факт едва сега, тъй като документът трябваше да бъде одобрен от всички страни-членки, включително и от Гърция. Именно властите в Атина до този момент блокираха членството на Скопие в НАТО заради спора за името на бившата югославска република. След подписването на  споразумението от Преспа, с което Македония се преименува на Република Северна Македония и тази пречка беше преодоляна.
 
"Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 
"Изпълнен съм с емоция. Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно", заяви външният инистър на Македония Никола Димитров.
 
Димитров отправи и специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.