София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Изборният кодекс – вето, отстъпление, маратон без финал

Бойко Борисов – балансьор между ПФ и българите в чужбина

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Филмът с промените в Изборния кодекс се превърна в сериал. Поредни дискусии по спорните изменения доведоха премиера Бойко Борисов отново в Народното събрание, за да се стигне до резултат след многобройните искания, дебати, ултиматуми и решения.
Резултат отново няма. В разговори, продължили повече от два часа, коалиционните партньори обсъдиха наложеното президентско вето, разпалило поредния пожар в редиците на Патриотичния фронт. Изненадващо на срещата дойдоха и представители от Реформаторския блок. Представители на АБВ нямаше. Компромис отново се търси, а позициите остават същите.
"Патриотичният фронт не е склонен да гласува за приемането на ветото на президента. То трябва да бъде отхвърлено. От друга страна чухме доста разумни предложения от колегите от ГЕРБ и Реформаторския блок, които сме склонни да обсъдим”, заяви Валери Симеонов.
„Създаде се истерия на база неверни факти – няма никакво ограничаване на правата на българските граждани. Второ – още на Гергьовден лично аз се обадих в президентството и поисках среща. Така както се срещаш с едни хора, които протестират и не представляват никого, освен себе си, така да има среща и между онези политически сили в парламента, които са изработили и гласували този текст. За съжаление българският президент не пожела дебат с българския парламент и наложи вето. Ние смятаме, че това не е част от нормален диалог, за който българският президент говори”, допълни съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

А премиерът търси синхрон въпреки различията, поставили на кантар оставането на коалицията в досегашния й вид.
"ГЕРБ като партия винаги е била гарант за това всеки български гражданин да бъде чут.Колегите от Патриотичния фронт имат своите опасения за националната сигурност, за неуредици, които до сега е имало в изборния процес, не само в България, но и в чужбина. Продължават да настояват да имат гаранции, за което сме и ни сме, за максимална прозрачност и чистота на изборите. В същото време ограничаването на конституционните права на българските граждани, в следствие на някои от промените в кодекса, са нещо, за което ние сме гарант и настояваме да бъде прието.", категоричен беше премиерът.

Борисов изрази надежда в следващите дни страховете на сънародниците ни зад граница да бъдат преодоляни, а подкрепата в правителството да бъде гарант затова.

А Патриотичния фронт "е за едно силно и стабилно българско правителство".

Това обаче е под въпрос именно заради непоколебимата позиция на партията по темата.

От ГЕРБ и Реформаторския блок са дали предложения, с които да бъдат направени промени на промените в Изборния кодекс. Тепърва предстои да се намери най-добрия възможен вариант, в който всички страни да останат удовлетворени, заявиха от най-голямата партия в управлението.
Реформаторите също са на мнение, че мнозинството ще издържи на бурята. Тепърва предстои разглеждане на ветото, наложено от президента. След него има два варианта – преразглеждане на промените и налагане на нови или запазване на досегашния вид на спорните точки.