София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Израел и ХАМАС сключиха примирие

Ситуацията ескалира през пролетта на 2018 г.

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Израел и палестинското движение "Хамас" се споразумяха за примирие, съобщава The Times of Israel.
Примирието се сключва за срок от шест месеца. Палестина обеща да сложи край на размириците по границата между Газа и Израел, а не да изстрелва запалителни балони и да поддържа буферна зона на 300 метра от границата.
В замяна Израел ще разшири крайбрежната зона до ивицата Газа до 15 мили, където палестинските рибари ще могат да ловят риба. На израелските власти е разрешено и да внасят лекарства и друга помощ за палестинците. В допълнение, Тел Авив обеща да започне преговори със сектора за електричество, здраве и контролно-пропускателни пунктове.
Последният обмен на удари между страните започна на 4 май. През това време са изстреляни повече от 700 ракети от Ивицата Газа в Израел. 300 палестински военни цели са засегнати от израелската армия.
Ситуацията на границата на ивицата Газа ескалира през пролетта на 2018 г. - мирен протест ескалира в бунтове и сблъсъци на протестиращи с израелски войски.