София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Корупцията ражда фалшиви новини

Такова мнение изрази евродепутатът Николай Бареков

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В генезиса на фалшивите новини стои корупцията. Тя ги поражда, а след това те и помагат да продължи да съществува. Такова мнение изрази евродепутатът Николай Бареков по време на кръгла маса, посветена на фалшивите новини, провела се в сградата на Университета по библиотекознание и информационни технологии. 
 
Според евродепутата големите телевизии, държащи основния рекламен дял не дават възможност за плурализъм и налагат само една гледна точка. Не можело обаче да се говори за битка между тях и печатните издания, 80% от които са на един един собственик.
 
По време на обсъжданията се постави темата за свободата на словото в България и за оценката на „Репортери без граници“, според която ние сме на 109-то място по този показател.
 
Последваха пример от интервюто на журналиста Светослав Иванов в неговото предаване с Паулин Адес-Мевел- ръководител в отдел "Европейски съюз и Балкани" в "Репортери без граници", който според водещият дискусията е показателен за едностранчивият поглед на самата организация, която прокарвала американски интереси, заради финансирането, получавано оттам. Така било и в страната ни, където „репортери без граници“ били пряко свързани с „Амекика за България“, която пък финансирала кръга „Икономедия“. 
 
Решението на всичко това според Николай Бареков е просто.