София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Косово влезе в Съвета на Европа

От 1 януари 2017 страната официално ще посещава заседанията

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Косово официално влезе в Съвета на Европа

От първи януари догодина страната ще участва в заседанията на парламентарната асамблея на Съвета на Европа с тричленна делегация, включваща представители на управляващото мнозинство, опозицията и малцинствата.

Според прищинските медии косовските парламентаристи ще участват в заседания на Комисията за демокрация, която се занимава и с отношенията с Косово, и ще има право на глас в нея.

Досега на заседанията на тази комисия присъстваха по двама представители на Косово, които имаха само наблюдателни функции.

„Косово успя да стане член на Съвета на Европа в резултат на парламентарната дипломация. Това е знак, че Косово напредва със сигурни крачки в посока на интеграцията във важни международни организации“, коментира председателят на косовския парламент Кадри Весели в социалните мрежи.