София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

КУНЕВА: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ВНАСЯМ ОТНОВО АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН

КЕСЛЕР: У ВАС НЕЗАВИСИМОСТТА НА МАГИСТРАТИТЕ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес се състоя седмият дебат от инициативата „Европейски дебати“ за популяризиране на европейските практики и политики в България. По покана на вицепремиера Меглена Кунева гост лектор на събитието беше генералният директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ Джовани Кеслер.
Кунева, която е организатор на форума „Институциите срещу корупцията Добри практити на ОЛАФ“ се оплака за отхвърления от парламента антикорупционен закон. Тя подчерта, че поради отпадането на проектозакона, пак сме били принудени да обясняваме защо няма осъдени за корупция от висшите етажи на властта и заяви, че веднага след изборите ще дискутира отново с парламентарните групи по двата най-неприемливи текста – назначаването на шефа на антикорупционното бюро от правителството и анонимните сигнали за корупция. Кунева каза, че отново ще внесе проектозакона.
Гостът на форума Джовани Кеслер е бил 12 г. прокурор в отдел „Антимафия“ в Сицилия и е генерален директор на ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите е създадена през 1999г. И е извършила над 3500 разследвания от създаването си, които са довели до възстановяването на повече от 1.1 млрд. евро в бюджета на ЕС и присъди от общо 900 г. затвор. Кеслер подчерта, че корупцията е проблем на целия съюз, а не непременно български, но има страни, сред които и нашата, където доверието на хората в институциите и политиците е критично ниско. Кеслер каза още, че основното за борбата с корупцията е стратегията и сподели, че те италианците имат най-добрата мафия , но и най-добрата антимафиотска структура и каза, че действат в отгвор на събитията, когато те са достигнали своя пик. Директорът на ОЛАФ подчерта, че няма печеливша антикорупционна стратегия, ако не съдържа 3 компонента – превенция, разкриване и санкции и каза още, че е важно да се създаде антикорупционна среда, тъй като най-възпиращият фактор е не санкцията, а възможността да бъде разкрита корупцията и разбира се да има качествено правораздаване с независими магистрати. Джовани Кеслер обърна внимание на факта, че в България независимостта на магистратите е най-големият проблем и оттук трябва да се започне в борбата с корупцията.