София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Марк Зукърбърг поиска властите да засилят контрола върху интернет

Водещата социална мрежа не се съпротивлява на намесата на правителствата

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Шефът на Facebook Марк Зукърбърг призова правителствата да играят "по-активна роля" в регулирането на интернет, като поиска повече страни да приемат версии на европейските правила, насочени към защита на неприкосновеността на потребителите.

Facebook и други интернет гиганти отдавна се съпротивляват на намесата на правителствата, но водещата социална мрежа промени курса си на фона на нарастващите призиви за регулация.

В открито писмо, публикувано във „Вашингтон пост”, изпълнителният директор на „Фейсбук” заявява, че отговорността за отстраняване на зловредно съдържание е прекалено голяма за основните интернет компании.

По отношение на защитата на неприкосновеността на личния живот на потребителите, Зукърбърг заяви, че ще подкрепи повече страни, които приемат правила в съответствие с общия регламент за защита на данните на Европейския съюз, който дава на регулаторите широки правомощия за санкциониране на организации, които не спазват високите стандарти на сигурност при обработката на лични данни.

Зукърбърг настоява за по-строг контрол по отношение на „вредно съдържание, изборна коректност, лични данни и преносимост на данните”.

Призивът му идва две седмици след като бял екстремист уби 50 души в две джамии в Нова Зеландия и излъчи атаката на живо в интернет.