София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Мюфтийството има 10 години, за да погаси дълговете си

Вероизповеданията ще се финансират и от чужди държави или чужденци

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Депутатите гласуваха окончателно промените в закона, с които се разсрочват дълговете на вероизповеданията, натрупани към държавата до 31 декември 2018 г.

Отсрочката на задълженията ще бъде за период от 10 години, а идеята за нея дойде от ГЕРБ, след като първоначалното предложение за цялостна финансова амнистия срещна широко обществено недоволство. По данни на финансовото министерство регистрираните вероизповеданията у нас имат натрупани задължения в размер на над 8,2 млн. лева, а вече стана ясно, че около 8 млн. лв. от тях са дългове само на Главното мюфтийство.

Първоначално се предвиждаше пълна амнистия на задълженията на религиите, натрупани до края на миналата година, но след негативен обществен отзвук, управляващите предложиха отсрочването, вместо опрощаването.

Очаквано от Обединени патриоти възразиха остро срещу разсрочването на дълговете. Според Йордан Апостолов това е държавна помощ и ще е за сметка на всички данъкоплатци, а Християн Митев отсече, че се създава специален ред за конкретен случай и за едно вероизповедание в закон.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че забраната за държавна помощ е само в случай, че има риск да се повлияе на конкурентната среда, а тук не може да става въпрос за подобно нещо.

Свещенослужителите ще получават заплати колкото учителите, а парите за това ще бъдат давани от държавата. От 1 януари тази година минимална заплата за учителите е 920 лв.

Единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата. Така мюсюлманското сунитско вероизповедание няма да бъде бенефициент.

Депутатите не приеха предложенията на Обединен патриоти да се забрани финансирането от чужбина, както и да се декларират даренията.

Парламентът реши още вероизповеданията в България да могат да се финансират и от чужди държави или чужденци. Мнозинството не одобри предложението на „Обединени патриоти“ религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения отвън, както и да уведомяват Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина.