София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Напрежение между САЩ и Русия в Арктика

Военно превъзходство или икономически интереси?

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

САЩ отрябва да активизират действията си в Арктика и да я отведат на ново ниво, в частност като разширят присъствието на американска брегова охрана в този район. Това съобщи шефът на Пентагона Джеймс Матис.

„Определено Америка трябва да докара играта си в Арктика до ново ниво. Няма никакви съмнения за това нещо“, каза Матис.

"Ще трябва да се изправим пред развитието на Арктика ... И тя ще бъде достъпна не само за транспорта, но и за проучването на енергийните ресурси", добави той.

Бреговата охрана на САЩ се надява до 2023 г. да се сдобие са нов ледоразбивач и в обозримо бъдеще да придобие флотилия от шест ледоразбивачи.

“Твърденията относно плановете на САЩ за Арктика не допринасят за мирно решение на проблемите, свързани с развитието на региона, докато Русия винаги е била и ще работи в Арктика, тъй като това се отразява на нашите икономически интереси”, заяви на свой ред заместник-председателят на Комисията по международните отношения Руската Дума Алексей Чепа.
Парламентаристът подчерта, че Русия винаги ще може да се защитава и да защитава интересите си. Чепа подчерта, че за Москва това „не е игра“. „Това е територията, която граничи с нашата страна и ние винаги сме работили там и винаги ще запазим тези работни места“, каза Чепа.

Той бе категоричен, че страната му абсолютно никога няма да загуби своите интереси и говорейки за ледоразбивачи, Русия е единствената страна, която разполага с ядрен ледоразбивач.

През последните години Русия е пристъпила към активно икономическо развитие на нейните северни територии, включително производството на въглеводороди, както и развитието на маршрута на Северно море, който все повече се превръща в алтернатива на традиционните маршрути от Европа до Азия. Цялата гама от мерки, включително военни, има за цел да защитава руските интереси в Арктика, като се има предвид засиленото внимание към региона от страна на държавите-членки на НАТО.

Преди това американските военни твърдяха, че Съединените щати изследват начини за ограничаване на Русия в Арктика. Руската страна заяви, че не провежда милитаризацията на Арктика, но се готви да отговори на широк спектър от потенциални заплахи. Така че, според заместник министър-председателя Дмитрий Рогозин, действията на Русия в Арктика не са насочени към нейната милитаризация, а към осигуряването на тихи условия за живот и работа.