София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

„Не е въпрос на шум, а въпрос на работа“

Собственици на заведения протестираха пред Президентството

пропускане
5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Над 1 000 души протестираха срещу поправките в Закона за шума на НФСБ, чийто лидер Валери Симеонов нарече „нарушители“ представителите на ресторантьорския бизнес.

Българска асоциация на заведенията (БАЗ) внесе петиция срещу Закона за шума в сградата на Президентството на Дондуков, 2.

Председателят на БАЗ Ричард Алибегов настоя властта да не фалира бизнеса с необмислени законопроекти. „Най-основните ни искания са законовите промени или да бъдат върнати за преразглеждане или да бъдат отменени или да седнем заедно бизнеса с властимащите и да направим закона по начина, по който може да бъде изпълняван от всички. В момента това е невъзможно. Ние в тази една година сме внесли над 80 страници предложения в здравната комисия. За съжаление, те не бяха уважени. И реално сега почваме наново“, каза ресторантьорът. 

Според него собствениците на заведенията не искат да нарушават обществения ред, стига да има специални места за тяхната дейност.
„В летните месеци градините да работят до 00:30 часа. Не е въпрос на озвучаване, а въпрос на работа. Много държим на райониране не само за Черноморието, но и за всички големи градове. Защото сезонът на морето е само три месеца". 

В другите градове също трябва да се знае в кои зони може да има шум и в кои - не. "Същото е с колегите на морето. Казват - извън зоните на хотелите, да, но навсякъде на море има хотели. Даже и на плажовете. Очакваме да има зони, където може да има шум, без да обезпокояваме хората, това е много важно“, обобщи позицията на БАЗ Ричард Алибегов. 

Вижте повече във видеото
Автор: Николай Марченко
Оператор: Стефан Тодоров