София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Не се знае дали има заразени яйца в търговската мрежа

БАБХ ще имат становище по скоро

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

На извънредното заседание на Епизоотичната комисия в област Добрич стана ясно, че не се знае дали в търговската мрежа са попаднали яйца от заразената с птичи грип птицеферма от Генерал Тошево.

"Надявам се, да няма количества, но това ще мога да кажа утре. Ако има, трябва да се унищожават на място от търговските обекти. Предполагам, че на пазара няма големи количества", коментира д-р Андонова.

Припомняме ви, че първите проби на птиците в животновъдната ферма са взети на 26 февруари, а болестта е потвърдена два дни по-късно. Тогава е преустановено и изнасянето на яйца от обекта. Колко яйца са попаднали в предните дни в търговската мрежа от Агенцията по безопасност на храните в Добрич не могат да кажат.

Източник на "Хоризонт" първите случаи на умрели птици във фермата са били много преди 26 февруари, но продажбата на яйца не е спирала до официалното установяване на заразата на 28 февруари.