София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Отговориха на расистките реплики на Тръмп

Президентът на САЩ призова членове на конгреса да "си отидат, откъдето са дошли"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Четирите цветнокожи представителки на конгреса от Демократическата партия, към които президентът Доналд Тръмп отправи расистки реплики, предупредиха, че нападките срещу тях са начин да се прикрият истинските проблеми.
Според тях изявленията на Тръмп целят да отклонят общественото внимание от неуспехите на президентската администрация по отношение на имиграцията, здравеопазването и данъците.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че "някои прогресивни либералки" в Конгреса от Демократическата партия трябва да "си отидат, откъдето са дошли“, което накара висшите членове на партията да го нарекат "расист" и ксенофоб. Това е последният спорен коментар на Тръмп, след като миналата година нарече държави в Африка "клоаки" и който говори за "инвазия" на мигранти без документи.

В публикация в социалната мрежа Twitter Тръмп пише за "прогресивните представителки в Конгреса“, което изглежда се отнася до група от изявени относително млади, либерални представителки, всички членове на Конгреса за първи път.

Сред тях са Александрия Окасио-Кортес от Ню Йорк, представителката от Минесота Илхан Омар и Рашида Тлаиб от Мичиган. Тръмп не уточнява за кого се отнася, но каза, че "те първоначално са дошли от държави, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа, най-лошите, най-корумпираните и неумели навсякъде по света". Той обвини жените в "злобна реч по адрес на народа на Съединените щати, най-великата и най-силна нация на земята, как трябва да се управлява нашето правителство". "Защо не се върнат и помогнат да се поправят напълно разбитите и престъпни места, от които са дошли?", пише той.

Окасио-Кортес, която е родена в Ню Йорк, има произход от Пуерто Рико, територия на САЩ. Тлаиб, която е родена в Детройт, е първият американец от палестински произход, избран за член на Конгреса. Омар, която като дете е пристигнала в САЩ от разкъсаната от войни Сомалия, е първият черен мюсюлманин жена в Конгреса.

Демократите и редица чуждестранни лидери осъдиха тези изявления. "Призовавам американците, всички ние в тази стая и извън нея, да не поемат стръвта. Това е деструктивно отклоняване от въпроси, които са важни и носят последствия за американския народ", заяви Аяна Пресли.