София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ОТКРИХА БЕБЕ НА 1500 ГОДИНИ

МУМИФИЦИРАНОТО НОВОРОДЕНО Е БИЛО ОКТРИТО В ПЛАНИНАТА АЛТАЙ, СИБИР

9 годиниЛюбопитно 1 Боряна Райчева

Мумия на новородено бебе беше открито от археолози в планината Алтай в Сибир. Изглежда останките са се запазили случайно, когато каменният ковчег е запечатан преди 1500 години. Интересно е, че това откритие може да разкрие тайни за народа, живял по онова време по тези земи, от където се смята че е произходът на Атила.
От двете страни на мумията са погребалните могили на двама възрастни, които се смята да са родителите на бебето, но те не са мумифицирани.Каменният ковчег е запазил частично меки тъкани и части от кожата, в които е било увито бебето. Мумията е намерена край село Курай.
Археолозите мислят, че детето е от булан-кобинската култура, от която произхождат древните хуни, предшественици на Атила.За булан-кобинската култура не е известно много. Смята се, че това са били номади и че дори жените са участвали в битки. Вероятно са търгували с околните народи. В гробовете им стрели,камии бронии и златни орнаменти.
Извличане на ДНК от мумията на бебето би било спомогнало за ъточняването на произхода да тези хора. Атила е роден в земите на днешна Унгария, но се смята, че предшествениците му са от Евразия.