София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Пендаровски: Българите в Македония са със същите права като мен

"Да направим нещо добро за страните ни"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македонските граждани, които се декларират като българи, имат същите права и задължения, както и аз, който се декларирам като етнически македонец. Това коментира в първото си интервю за българска медия като новоизбран държавен глава на Северна Македония Стево Пендаровски.

 

В интервю за БНТ,той припомни, че по време на президентската му кампания, подкрепилият го премиер Зоран Заев лично се е извинил пред българската общност в Северна Македония за лошото отношение от страна на комунистическите полиция и тайната полиция: „Това беше лошо“.

 

„Слава Богу, че тези времена останаха в миналото“, каза новоизбраният македонски президент.

 

Пендаровски подчерта, че ще е „президент на всички граждани“ в „една междуетническа Македония“. В това число и на онези македонци, които „имат българско гражданство“, които иска да „да се чувстват в Македония като европейски граждани“.

 

Новият македонски държавен глава също така не пропусна да спомене подкрепата, която получи от експрезидента на България Росен Плевнелиев, експремиера Сергей Станишев и евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев.

 

Пендаровски каза, че за него „не е проблем да пием кафе и да си говорим“, визирайки българските колеги по високите етажи на властта.

 

„Но искам да дойда в София вече в официалния си статут и да говоря с шефовете на държавата ви – аз сядам край вас,вие край мене и да направим нещо добро за страните ни“, каза той.

 

Акцентът на Пендаровски беше върху това, че „Македония е междуетническа държава“ и е нормално всички малцинства да бъдат равноправни, както албанците, така и сърбите, българите и др. „Искам да имаме перфектни отношения с всичките си 5 съседни държави, а не само с тези на Изток или на Запад“, категоричен бе политикът.

 

Същевременно управлението на предшественика си на поста Никола Груевски му той нарече „криминална власт“. Затова новият македонски държавен глава смята, че избирането му (като досегашен национален координатор за влизане на Северна Македония в НАТО) дава на Скопие най-вече „шанс за встъпване в ЕС“.