София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Премиерът Борисов с награда Факла на свободата

Стана първият чуждестранен лидер, отличен с тази награда

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов бе отличен със специалната награда „Факла на свободата“ на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ). Това е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският премиер стана първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани с особено големи заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека, в частност защита на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето съветско пространство.

До този момент наградата, която датира от 1991 г., е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Премиерът Борисов получи наградата от председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин, който е известен водещ защитник на еврейската общност.
Организацията е сред най-добрите партньори на България в САЩ заедно с Американския еврейски комитет.