София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Професор Николай Радулов: Има огромни дупки в системата за сигурност

Има масово напускане от МВР, смята експертът

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Антитерористичното звено в МВР няма ресурс, а доколкото го има, той се пилее. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ експертът по сигурността професор Николай Радулов.

Колкото по-висока е степента на несигурност в обществото, толкова повече расте бюджетът на НСО. Това е така, защото политиците се чувстват незащитени и разчитат само на специалната си охрана, коментира още професорът.

Той посочи, че въпреки немалкия бюджет на МВР, той се разпределя лошо и специализираният отряд за борба с тероризма пак не разполага със средства за защита, даже с достатъчно патрони.

Професор Радулов каза още, че през 2015 и 2016 при министърката Румяна Бъчварова е имало масово напускане от МВР и така министерството се е оголило откъм кадри.

Недокомплектът в разузнаването е 38 %, в ДАНС – 30-32, каза специалистът.

В цялото МВР недокоплектът е 20 %, но предимно в охранителната полиция, в хората, които трябва да са на улицата, коментира Радулов.