София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Проучване: Нова Зеландия е на първо място по просперитет

Русия - най-зле в областта на личните свободи

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Най-проспериращата страна в света за 2016 година е Нова Зеландия, по информация на изданието Business Insider с позоваване на британската организация Legatum Institute, която съставя ежегоден рейтинг Prosperity Index.
В продължение на седем години Норвегия водеше престижното първо място в списъка на Legatum. Тази година тя загуби от Нова Зеландия по всички критерии, с изключение на нивото на образование, безопасността и околната среда. Трето място беше присъдено на Финландия. Там за най-добра е призната ефективността на правителството, нивото на развитие на демокрацията и върховенството на правото.
Швейцария, водеща в областта на образованието, зае четвърто място в класацията по просперитет. Тя е следвана от Канада, Австралия, Холандия, Швеция и Дания. Великобритания, която преди година беше на 15-то място, сега се затваря челната десятка.
Русия е на 95-о място в класацията на просперитета с един от най-лошите резултати в областта на личните свободи, както и по толерантност на обществото.
В класацията са отчетени 104-фактори, които характеризират просперитета на 149 страни. Те включват не само брутния национален продукт на глава от населението, равнището на заетост и други икономически показатели, но и броя на мобилните телефони, коефициента на детска смъртност, доверието на гражданите в честността на изборите и други данни, по които да се съди за положението в страната.