София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПУТИН: ТУРЦИЯ ЩЕ СИ ПЛАТИ, ЧЕ НИ УДАРИ В ГРЪБ

РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАПЛАШИ АНКАРА С ПО-ГОЛЯМО ОТМЪЩЕНИЕ ОТ ИКОНОМИЧЕСКИТЕ САНКЦИИ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция ще съжалява за действията си спрямо нас, затова, че стреля по Су-24 в гръб. Това заяви руският президент Владимир Путин на ежегодната си реч пред Федералното събрание.
Той беше категоричен, че така и не са се разбрали причините за свалянето на изстребителя от Анкара, но предупреди, че наказанието на Турция ще бъде далеч по-голямо от „доматите или други икономически санкции“, като допълни, че Москва няма да си отмъщава с оръжие, но и няма да остави нещата така. Руският държавен глава беше категоричен, че действията на Ердоган не могат да бъдат забравени.
Той допълни още, че реакцията на Кремъл няма да бъде опасна за света, защото преди всичко се чувства отговорен за своя народ и своята страна. Путин нарече действията на Анкара „подло военно престъпление“, което няма да остане без последствия. Руският президент обвини Анкара в подкрепа на тероризма, но допълни, че турският народ е приятелски.
По негови думи армията на Русия и службите за сигурност са мобилизирани за всяка евентуална терористична заплаха. Лидерът на Москва заяви, че всички трябва да съзнават своята отговорност пред народа си и света – от властта до медиите. Путин допълни, че Русия е задължена да се бори с всякакви прояви на екстремизъм и ксенофобия, за да бъде запазено междурелигиозното и междунационално сътрудничество. Той беше категоричен, че тероризмът не може да бъде атакуван само от една страна, особено със свободните граници между европейските държави. По негови думи трябва да бъде създаден единен фронт, който да бъде ръководен от ООН.
Владимир Путин не пропусна да благодари на отбранителния си сектор и на всички военни за работата, която вършат както на територията на Русия, така и в мисии по други територии.