Гледай
на живо

Русия обвинява САЩ – „дирижирали“ протестите в Москва

Службите с обиски и разпити срещу екипа на Алексей Навални

Русия обвинява САЩ – „дирижирали“ протестите в Москва Москва абсолютно официално обвини Вашингтон, че „се меси във вътрешните работи на Руската феде... thumbnail text

Москва абсолютно официално обвини Вашингтон, че „се меси във вътрешните работи на Руската федерация“. МВнР на Русия извика съветник-посланика на САЩ в Москва, който замества напусналия посланик Джон Хантсман.

На дипломата му е връчена нота заради туит на Посолството, който според МВнР е „агитация за участие в протеста“, минал на 3 август в руската столица.

Тогава полицията задържа 600 души, протестирали в подкрепа на кандидатите на опозиционера Алексей Навални и други извънпарламентарни сили за изборите в Московската градска дума.

„Москва оценява публикуването на съставената от организаторите схема за провеждане на незаконно меропритиятие като агитация в полза на участието и като призив към действие“, обявиха подчинените на Сергей Лавров.

Говорителят на МВнР Мария Захарова заяви, че Посолството на САЩ „се меси във вътрешните работи при инфомирането за митингите“.

„Само долу, с един ред пише, че се очакват силите на реда и има молба да се избягва маршрутът. Разбираме, че 90% от инфото призоваваше хората да се включат“, заяви Захарова.

Според нея Посолството на САЩ „в закрит и открит режим“ съдейства на руската опозиция в „нерегламентираните им протести“. Някои руски депутати пък директно заявиха, че Вашингтон "дирижира протестите в центъра на Москва". 

Тези дни минаха обиски при служителите на Алексей Навални, юристи и активисти, а 12 души са арестувани от Следствения комитет за „масовите безредици“.