Гледай
на живо

Русия завърши изграждането на морската част от „Турски поток“

Путин и Ердоган присъстваха на официалната церемония чрез видеовръзка

Русия завърши изграждането на морската част от „Турски поток“ „Газпром“ завърши изграждането на морския участък на газопровода "Турски поток". Президе... thumbnail text

„Газпром“ завърши изграждането на морския участък на газопровода "Турски поток". Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган участваха в церемонията по приключването този етап от проекта чрез видеоконферентна връзка, съобщава ТАСС.

Официалната  част на церемонията се проведе в конгресния център Lufty Kirdar. Руската делегация включваше външния министър Сергей Лавров, помощник-държавния глава Юрий Ушаков, прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков и министъра на енергетиката Александър Новак.

По време на церемонията турският енергиен министър Берат Албайрак представи доклад за проекта "Турски поток", след което Ердоган и Путин се появиха на сцената. Руският лидер започна с поздрав към президента на Турция, когото нарече "скъп приятел" и му благодари за неговото „мъжество и  политическа воля в изпълнението на проекта“. Думите му предизвикаха бурни аплодисменти, отбелязва ТАСС.

"Предстои полагането на сухопътния участък на "Турски поток". Разчитаме, че тази работа ще се осъществява със същите ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както бе планирано, до края на 2019 г.", каза още руският държавен глава.

Турция очаква първи доставки на газ през газопровода "Турски поток" през 2019 г., заяви на свой ред президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той подчерта, че Москва и Анкара са положили много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект, който има историческа стойност за отношенията между двете страни. Ердоган бе категоричен, че отношенията между Турция и Русия не се поддават на натиск от трети страни.

Чрез видеовръзката двамата лидери се свързаха с мястото на основните събития, където гледаха на живо заваряването на последната тръба, която беше спусната в Черноморския регион. Путин и Ердоган в един глас наредиха да пуснат тръбата във водата.

„Газпром“ започна изграждането на морския участък на газопровода през май 2017 г. Тръбопроводът с дължина 930 км се простира по дъното на Черно море до брега на Турция. Освен това ще се постави линия за транзитно преминаване до границата на Турция със съседни страни с дължина 180 км.