София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

САМОЛЕТИ НА НАТО ЩЕ НИ ОХРАНЯВАТ

ОПОЗИЦИЯТА ИЗРАЗИ ПРИТЕСНЕНИЕ ЗА ПЛАНА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Депутатите приеха промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност охраната на въздушното пространство на страната да може да се извършва съвместно със силите на НАТО.
Става въпрос за т.нар. "еър полисинг" или патрулиране и охрана на въздушното пространство. Според промените тези дейности се изпълняват или самостоятелно - от наши самолети, или съвместно - с частите на НАТО. Депутатите от опозицията изразиха притесненията си, че подобна намеса във въздушното пространство на България може да накърни сувернитета й. Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че мерките са превантивни. Експерти напомнят, че за да се подсигури отбраната на въздушното пространство на страната са необходими четири самолета. Това е с цел, докато два на са смяна, другите два да почиват. Междувременно в кулоарите на парламента се проведе и първата среща между партньорите в управляващата коалиция - зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с зам.-председателя на движение "България на гражданите" Даниел Вълчев.