София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шопа с обвинения за укриване на Арабаджиеви

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в дома му в Испания

пропускане
5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Софийска районна прокуратура започва наказателно производство срещу Георги Семерджиев, това съобщи говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова.Известеният още, като Жоро Шопа, е обвинен в укриване на семейство Арабаджиеви. 
 
Издирваните с червени бюлетини от Интерпол, Ветко и Маринела Арабаджиеви, бяха открити вчера в дома на Шопа, в Испания. Арнаудува твърди, че държавното обвинение ще извърши спешни действия по събиране на доказателства и ангажиране на наказателната отговорност на Семерджиев.
 
Разследването срещу Жоро Шопа е за спомагането на  Арабаджиеви да избегнат или да осуетят наказателното преследване, или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тях преди да са извършили престъплението .
 
Припомняме, че Семерджиев беше задържан, заедно със семейство Арабаджиеви вчера от испанските власти, тъй като срещу него също  е била издадена Европейска заповед за арест от страна на Швейцария. Полицията там е настоявала за екстрадицията му, заради обвинение срещу него за наркотрафик, но по-рано днес това искане е било оттеглено. 
 
Това е установено след проверка от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР, която е констатирала именно, че името на Семерджиев е заличено от списъците за издирване на Европол.
 
Главният секретар на МВР, Ивайло Иванов съобщи, че се очаква съпрузите да бъдат екстрадирани в България до две седмици.