София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

София - на трето място по мръсен въздух в света

Европейската комисия окачествява въздуха ни като много нездравословен

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

София взема бронзовия медал в негативната класация за най-мръсен въздух в света, сочат последните данни на международния сайт за чистота на въздуха – airvisual.com.
 
Според тях София се нарежда на трето място по този показател, като преди нея са само столицата на  Индия Делхи и пакистанския град  Лахор. Оказва се, че дори жителите на градове като Дака, Бангладеш, и Мумбай в Индия дишат по-чист въздух от тези в София.
 
Припомняме, че през последните няколко дни стойностите на фините прахови частици в София надхвърлиха за пореден път нормата от 50 микрограма на кубичен метър, като на  места те стигнаха до 200 микрограма. Въпреки това безплатен “зелен билети” за пътуване в градския транспорт не беше пуснат, заради изискването тези стойности да се запазят за цяло денонощие.
 
В тази връзка Европейската агенция по околна среда окачестви въздуха в столицата ни като „много нездравословен” и допълват, че индексът на замърсяване е оцветен в тъмно лилаво – най-високата степен на замърсяване.