София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Стафилокок е натровил младежи от Дома в Русе

Състоянието им е стабилизирано

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Две момичета и четири момчета от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Любов" в Русе, бяха приети в понеделник в местната многопрофилна болница със съмнения за хранително натравяне. Оказа се, че младежите са се натровили от стафилококи. Това показват резултатите от микробилогичните им изследвания, съобщиха от УМБАЛ-Русе. 
 
Инфекцията, причинена от бактерията Стафилококус ауреус, известна още като златист стафилокок, най-вероятно е приета чрез храна. На шестимата младежи са направени антибиограми, като в момента инфекцията е овладяна и състоянието им е добро. Четирима от тях вече са изписани.
 
Според Елена Петкова, програмен директор на сдружение "Еквилибриум", което управлява Центъра, в него в момента има 11 младежи. Останалите петима са били прегледани, като те са в стабилно състояние. Петкова твърди, че храната се пазарува от големите търговски хранители вериги в града. "Взети са проби от партидите на храната. За нас е важно да знаем каква е причината", заключи Елена Петкова.