София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪБАРЯТ НЕЗАКОННИТЕ РОМСКИ ПОСТРОЙКИ В "МАКСУДА"

БАГЕРИ РАЗРУШАВАТ 58 КЪЩИ ВЪВ ВАРНЕНСКОТО ГЕТО

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Започна разрушаването на незаконните ромски постройки във Варненско гето „Максуда“. 58 къщи в района са със заповед за събаряне. Никой от собствениците не е обжалвал.

Ромският квартал „Максуда“ във Варна осъмна с багери, линейки и жандармерия. Към 12 часа тази сутрин разрушиха първите 10 незаконни постройки. Те са били без ток и вода и практически негодни за живеене.
По данни на администрацията в район „Младост“, в който се намира квартал „Максуда“, никой от собствениците не е обжалвал решението, но ромите твърдят, че остават на улицата.
От общината уверяват, че ще се погрижат за бездомните деца. Около 40 от тях ще бъдат настанени в различни общински институции. Приютът за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица към Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“, Дом „Гаврош“ и звено „Майка и бебе“, ще са в готовност да приемат малолетните и непълнолетните ромчета.
Kметът на варненския район „Младост“ Христо Христов уточни, че самонастанилите се роми не могат да бъдат настанени в общински жилища, защото са строили къщите си незаконно, без разрешение.
Мястото е частен имот и собствениците са заплашили общината, че ще я съдят в съда в Страсбург, ако земята им не бъде освободена и не могат да влязат във владенията си.
Той обясни, че голяма част от самонастанилите се роми са от североизточна България – Шумен, Провадия, Долни Чифлик и ги посъветва да се върнат по родните си места.