София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ ОСТРО ОСЪДИХА АТАКИТЕ В ПАРИЖ

ИЗРАЗИХА СЪПРИЧАСТНОСТ КЪМ ФРАНЦИЯ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Световни лидери изразиха съпричастността си към Франция, във връзка с терористичните атаки тази нощ срещу невинни граждани в централната част на Париж. Съветът за сигурност на ООН осъди нападенията. Редица световни лидери изказаха съболезнованията си и предложиха помощ на Франция.

Президентът на Франция – Франсоа Оланд призова за единство, сила и спокойствие, в извънредно телевизионно изявление след полунощ. Той поясни, че властите проверяват целия град, за да се уверят, че няма опасност от следващи атаки. Оланд нареди границите на страната да бъдат затворени и обяви извънредно положение.
Американският президент Барак Обама заяви, че това е атака не само срещу Париж, а срещу цялото човечество. Той добави още, че Америка е в готовност да осигури всякаква помощ, от която може да имат нужда френското правителство и народ.
Британският премиер Дейвид Камерън публикува в личния си профил в Туитър: Великобритания е готова да окаже помощ на Франция. Нашите мисли и молитви са с френския народ.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съпричастна с роднините на загиналите и с всички парижани.
Руският президент Владимир Путин също изрази дълбоките си съболезнования.
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че терорът няма религия, нито националност и не представлява никакви ценности.
Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на сайта на МВнР.
Изявление разпространи и министърът на културата Вежди Рашидов. В него се казва:
Потресен съм от ужасяващата серия кървави атентати в Париж тази нощ. Скърбя за многобройните човешки жертви и изказвам искрени съболезнования на техните близки за огромната загуба.

Българският държавен глава Росен Плевнелиев опреди терористичният акт като варварски и нехуманен, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества. Той изрази съпричастността си в писмо, адресирано до френския президент Франсоа Оланд.

Премиерът Бойко Борисов също изпрати съболезнователен адрес до премиера и президента на Франция. Той заяви: България посрещна с гняв и възмущение новината за атентатите в Париж тази нощ. Моля приемете в този труден момент израза на моята солидарност с вас, на солидарността на българския народ с народа на Франция.