София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тлъсти коледни бонуси за съдии и прокурори

Близо половин заплата допълнително за служителите в съдебната система

5 годиниПравосъдие 23 Боряна Райчева

Съдии, прокурори и следователи, както и служители в съдебната система, ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет /ВСС/. Премията ще е 43.5% от основната заплата.

От институцията посочват, че средствата,  в размер на 9,5 милиона лева, са от икономии в бюджета на самия съвет и от други пера, едно от които е капиталови разходи.

Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв. В края на октомври ВСС реши, че заплатите на магистратите и съдебните служители ще бъдат увеличени с 10% от 1 януари 2019 година.

От коледните бонуси обаче ще бъде удържана сумата, която магистрати и служители в съдебната система са надвишили за покупката на очила. Лимитът за закупуване на очила е бил 150 лева, а някои шефове на съдилища и прокурори са похарчили по 250 лева.

„Решенията на ВСС трябва да се спазват. Колегите трябва да знаят, че това са пари на съдебната система, не лично техни“, обясни Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия във ВСС.